1. júla 2024

Dnes, 19. júna, si pripomíname tragické výročie brutálnej policajnej razie v Moldave nad Bodvou. Zodpovednosť za raziu dodnes nikto nenesie. V zákonoch aj praxi sa zmenilo tak málo, že by bolo azda presnejšie napísať, že sa nezmenilo nič.Obete razie napokon spravodlivosť dosiahli. Trvalo to však pridlho.

Dokonca sme v roku 2021 počuli aj verejné ospravedlnenie vtedajšej vlády SR. To však zďaleka nestačí. Pred 11 rokmi, nie prvýkrát a nie poslednýkrát, štát ukázal, že Rómovia a Rómky sú preň poväčšine ľuďmi druhej kategórie. Na ich životoch a ľudských právach až pričasto nezáleží. To sa musí zmeniť. Naša výskumníčka Kamila Gunišová napísala o razii výborný komentár.

Odporúčam Vám, aby ste si ho prečítali.V Amnesty sme bránili a budeme brániť ľudské práva Rómov a Rómok. Napriek tomu, že ochota politických špičiek urobiť zo Slovenska štát pre všetkých takmer neexistuje, to jediné, čo môžeme urobiť v odpovedi na tento marazmus, je vytrvať v práci na tom, že sa raz takou krajinou naozaj stane. Verím, že v našom úsilí môžeme počítať aj s Vašou podporou:

Vašou podporou:

LinkPodporím! Aj ja chcem Slovensko pre všetkých.Link

Zápas o právo na protest pokračuje

Minulý týždeň som Vás upozorňoval na vládny útok na naše právo na protest. Ponechám na Vaše osobné hodnotenie fakt, že niektorí politici, ktorí svojho času obhajovali brutálny zásah policajtov v Moldave, dnes obhajujú drakonický zásah do nášho práva na zhromažďovanie.

Napriek mohutnej kritike tohto hanebného návrhu vládna väčšina reaguje prázdnymi sľubmi o tom, že ľudské práva nechce obmedziť. To však nie je nič nové, nikto neuvádza svoj zámer obmedziť ľudské práva slovami: „Dobrý deň, ideme vám obmedziť ľudské práva.“ Vždy sa hľadajú zámienky. Tentokrát je zámienkou bezpečnosť. 

Včera (18. júna) si vládna väčšina v NR SR odhlasovala, že návrh zákona prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Vyzývali sme vládu SR, aby návrh stiahla. Nič nenasvedčuje, že by tejto výzve vyhovela. V obrane práva na protest však pokračujeme, poslanci a poslankyne musia drakonický zákon odmietnuť!

O rizikách, ktoré prináša tento drakonický návrh zákona, sa dozviete viac na našom webe alebo aj v podcaste, ktorý pripravili Aktuality.sk:

LinkVypočujem si podcastLink
Foto zdroj https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/4/85/8576444/8576444_1200x.jpg?rev=4

S úctou, 

Rado Sloboda, riaditeľ AI Slovensko

Zdieľať

Facebook
Email
Twitter
LinkedIn
Facebook

Mohlo by vás zaujímať:

Reklama