16. mája 2024

„Rómovia, ktorí prišli o príbytky, sú stále umiestnení v stanovom mestečku v areáli Základnej školy Hrnčiarska. Mimoriadna situácia súvisiaca s aprílovým požiarom teda v meste stále trvá.

Zajtra 17 mája bude presne mesiac čo rodiny a deti po požiari prišli o svoje skromné príbytky. Do dnešného dňa 16.5.2024, im nebolo poskytnuté žiadne iné bývanie.

„Deti sa nám v noci boja spať, do školy chodia unavené a nepripravené a pritom je telocvična v areály školy voľná,nechápem prečo nás tam nedali,ale bývame v stanoch.Keby sa to stalo nerómom vedenie mestá by to určite riešilo iným spôsobom im by dali hneď bývanie,ale na nás rómov všetci kašlú z vysoká.“ Dodala Marta.S. pre PRESS.TV.

Požiadali sme preto o stanovisko v danej veci primátora mestá Stropkov,Ondreja Brendzu:

Rómovia, ktorí prišli o príbytky, sú stále umiestnení v stanovom mestečku v areáli ZŠ Hrnčiarska. Mimoriadna situácia súvisiaca s aprílovým požiarom teda v meste stále trvá.

V súčasnosti sme uzavreli verejné obstarávanie na dodávku deviatich obytných kontajnerov, ktoré plánujeme umiestniť na ulicu Orgovánová, neďaleko komunitného centra. Termín dodania je do 10 dní od podpisu zmluvy, predpokladám teda, že v krátkom čase by mali byť v Stropkove.

Ešte pred tým ale potrebujeme pripraviť územie, kde budú stáť, na čom aktuálne pracujeme.Pripravujeme aj žiadosť o dotáciu v rámci aktuálne vyhlásenej výzvy na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity na rok 2024.

Čo sa týka finančnej pomoci, doteraz sme získali 5000 eur od prezidentky SR Zuzany Čaputovej a rovnakou sumou nám na zabezpečenie náhradného bývania a nákladov spojených s riešením mimoriadnej situácie prispela Nadácia Prešovského samosprávneho kraja.

Príspevok sme dostali aj z úradu práce a materiálne nám pomohlo OZ Podaj ďalej a Potravinová banka. O pomoc sme požiadali aj Úrad vlády SR, ktorý našu žiadosť postúpil na Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity a s nimi prebieha intenzívna komunikácia.

Oceniť musím aj spoluprácu so svidníckym územným spolkom Slovenského červeného kríža.Náklady na zabezpečenie náhradného kontajnerového bývania budú predstavovať zhruba stotisíc eur.

Pozrite si video

Redakcia spravodajstva a Erik Hilár Lakatošovie PRESS.TV a www.crime.sk

Zdieľať

Facebook
Email
Twitter
LinkedIn
Facebook

Mohlo by vás zaujímať:

Reklama