Speváčka Vanesa Horáková v poslednom čase rapídne schudla. Jej fanúšikovia na sociálnych sieti  komentovali v statusoch , že za príčinou jej schudnutia bude určite nejaký mladý muž, do ktorého sa speváčka zamilovala . To,ale Vanesa pre PRESS.TV razantne odmietla a priznala sa nám, že trpí celiakiou.

Speváčka priznáva, že dokonca je rada, že schudla. Na váhe údajné opäť nabrala v Tunisku, odkiaľ sa vrátila len prednedávnom. Natáčala tam  videoklip k novej  piesni spolu s Janom Bandigom, ktorá uzrie svetlo sveta už dnes na  YouTube kanál.

Prečítajte si niečo o chorobe ktorou trpí aj speváčka Vanesa Horáková.      

Obilniny patria k neodmysliteľnej súčasti nášho jedálnička. Ich konzumácia však môže spôsobovať rôzne ťažkosti, a to od tráviacich problémov až po depresie. Viete, čo je to celiakia, ako jej predchádzať, a ktoré obilniny sú bezpečné pre pacientov s touto diagnózou?

  1. Čo je celiakia?
  2. Čo je lepok? 
  3. Kto trpí celiakiou?
  4. Aké faktory sa podieľajú na vzniku celiakie?
  5. Diagnostika celiakie
  6. Priebeh celiakie
  7. Ako sa celiakia prejavuje?
  8. Celiakia u detí
  9. Celiakia u starších detí, adolescentov a dospelých

          Prevencia celiakie

  1. Ako liečiť celiakiu?
  2. Bezlepkové potraviny
  3. Tip na záver

Čo je celiakia?

Celiakia je celoživotné, celosvetovo rozšírené, autoimunitné ochorenie (imunitný systém bojuje proti tkanivám alebo bunkám vlastného organizmu). Je spôsobená neznášanlivosťou lepku (gluténu), po ktorého požití dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva. Takéto poškodenie vedie k poruche vstrebávania mikroživín (vitamínov a minerálov), z čoho následne vyplývajú mnohé prejavy tohto ochorenia. Neliečená celiakia môže v konečnom dôsledku viesť až ku vzniku nádorov.

Čo je lepok?

Lepok, známy aj ako glutén, je bielkovina obsiahnutá v niektorých obilninách. Samotný lepok sa ďalej skladá z menších častí, medzi ktorými nachádzame aj látku s názvom gliadín. Práve on vyvoláva reakciu, ktorá vedie k zápalu tenkého čreva. Jednotlivé obilniny sa líšia jeho obsahom. V pšenici sa nachádza v najväčšom množstve, v ovse, naopak, v najmenšom.

Obilniny, ktoré nie sú vhodné pre pacientov s celiakiou:

  • pšenica a jej druhy – špalda, tritikale, kamut,
  • jačmeň,
  • raž,
  • ovos – práve ten je často diskutovaný v súvislosti s bezlepkovou diétou. Niektoré zdroje totiž uvádzajú, že samotný ovos sa považuje za bezlepkový. Táto informácia je však sporná. Okrem toho sa ovos zvyčajne pestuje a spracováva spolu s inými obilninami, čo môže spôsobiť jeho následnú kontamináciu lepkom. Existujú však ovsené produkty, pri ktorých výrobca uvádza, že ovos v nich obsiahnutý sa pestoval na osobitných poliach, kde nemohlo dôjsť k jeho kontaminácii. Pred zaradením ovsa do svojho jedálnička pri bezlepkovej diéte by ste sa však mali radšej poradiť s lekárom.

Zdroj :https://www.vasalekaren.sk/

Redakcia spravodajstva a Erik Hilár Lakatošovie PRESS.TV

Zdieľať

Facebook
Email
Twitter
LinkedIn
Facebook

Mohlo by vás zaujímať:

Reklama